ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αρχαίες ελληνικές πόλεις στην Αραβία, την Χερσόνησο του Άρη!

Αρχαίες ελληνικές πόλεις
στην Αραβία,

την Χερσόνησο του Άρη! 

Ο Άραβος που έδωσε το όνομά του στην Αραβία ήταν υιός του Ερμή και της Θρονίας. Υπάρχει και άλλος Άραβος ή Αράβιος, του Απόλλωνα και της Βαβυλωνίδας, πατέρας της Κασσιέπειας, ιατρός, και εφευρέτης της Ιατρικής.[1] Η κόρη του έγινε σύζυγος του Φοίνικα, γιου του Αγήνορα εξ Άργους. Παιδιά της ο Κίλιξ (ονοματίσας την Κίλικα), ο Φινέας κι ο Δόρυκλος και ο Ατύμνιος ή Άτυμνος (αλλά από τον Δία). Κόρη της από τον Φοίνικα ήταν η Κάρμη, η οποία απέκτησε από τον Δία την Βριτόμαρτη, λατρευθείσα ως θεά-παρθένος στην Κρήτη![2]

Η δε Αραβία ήταν σύζυγος του Έλληνα βασιλιά Αιγύπτου[3], μετά του οποίου έτεκε 50 υιούς.[4]

Όλος ο κόσμος γνωρίζει την χερσόνησο με αυτό το ελληνικό της όνομα: Οι ίδιοι οι άραβες την λένε Δζεζιρίτ ουλ-Αράμπ (δηλ. νήσος της Αραβίας). Οι Τούρκοι την ονομάζουν Αραμπιστάν[5], κλπ.

Η ιστορία του ανθρώπου στην Αραβική Χερσόνησο ξεκινά πριν 500.000 χρόνια:

- Λίθινα εργαλεία της Μέσης Παλαιολιθικής εποχής έχουν βρεθεί στο Ti's al Ghadah, στην βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, ηλικίας 500.000 - 300.000 χρόνων.

- Πέτρινα εργαλεία 200.000 χρόνων Shuaib Al-Adgham, στην ανατολική επαρχία Al-Qassim.

- Εργαλεία της Αχελείας περιόδου στη Σαφάκ / Saffaqah, του Ριάντ, 188.000 χρονων.

- Απολιθωμένο οστούν δακτύλου, 90.000 χρονων, από Homo sapiens στο Al Wusta της ερήμου Nefud, κ.ά.

Όλα αυτά δείχνουν ότι τότε πολλές προϊστορικές τοποθεσίες, ήταν κατά μήκος ενός δικτύου ποταμών της περιοχής!.. Δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά ιπποπόταμοι, βοοειδή[6] και αντιλόπες[7], ζούσαν σε αυτό που σήμερα βλέπουμε ως έρημο…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΑΡΑΒΙΑ, ΕΔΩ.

Στην προ-ισλαμική περίοδο της χερσονήσου αναπτύχθηκαν πολλοί πολιτισμοί – πλην του αμιγώς ελληνικού -  όπως οι πολιτισμοί: Awsan[8], Dilmun[9], Himyarite[10], Kinda[11], Ma'īn[12], Sheba[13], Thamud[14], κ.ά.

Περί την 3η χιλιετία στην περιοχή κατοικούσε η πανάρχαια φυλή των Μιναίων (Μινυών / Μινωιτών;)![15] Οι Μιναίοι κατοικούσαν την Μιναία χώρα της Ευδαίμονος Αραβίας, παρά την Ερυθρά Θάλασσα. Λαός ισχυρός, λίβανο και μύρα εμπορευόμενος. Πάντως κρητική παρουσία στην Αραβία τεκμηριώνεται με τους Ραδαμάνες[16], λαό της Κρήτης, που εστάλη διά της βίας από τον Μίνωα στην Αραβία[17]. Και από αφιερωματική επιγραφή που βρέθηκε στο… Ρεντέσιγιε της αραβικής ερήμου: «Ακέστιμος Κρης Κουρτώλιαος[18] Πανί Ενόδωι σωθείς εκ Τρωγλοδυτών[19]». Από την εποχή εκείνη αναφέρονται 25 ονόματα Αράβων βασιλιάδων![20] Από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς αναφέρονται βασιλείς της Αραβίας με ελληνικά ονόματα, όπως ο Αριαίος[21], ο Σάβως[22], κ.ά.

Οι στενές σχέσεις κυρίως – Ελλάδος και Αραβίας, μαρτυρούνται πολύ και από τους μύθους. Οι δε επιδρομές των Αράβων αλληγορούνται και στον μύθο της Στυμφαλίας λίμνης (της Αρκαδίας τότε), πλησίον της πόλεως Στυμφάλου. Περί αυτήν διέτριβον οι Στυμφαλίδες όρνιθες. Όρνεα σαρκοβόρα με σιδηρά πτερά και ράμφη, τα οποία ήλθαν εκ της Αραβίας και κατέστρεφαν την χώρα… Εκδιώχθησαν υπό του Ηρακλέους, στους γνωστούς άθλους του...

Τον 8ο αι. π.Χ. ο βασιλιάς της Αιγύπτου Τνέφαχθος ή Νεόχαβις ή Τέχνακτις, πατέρας του βασιλιά Βόκχορη ευρέθη με τον στρατό του στην Αραβία, όταν τους ετέλειωσαντα τα εφόδια. Επειδή η περιοχή ήταν άγονη, έμεινε δίχως τροφή. Καταλύοντας στα σπίτια απλών πολιτών του τόπου, έμαθε να ζει με εγκράτεια, συνήθεια την οποία διατήρησε κι όλα τα επόμενα χρόνια του βίου του και την εδίδαξε στους απογόνους του.[23] Αυτό μας λέει πολλά για τον πολιτισμό και το ήθος των Αράβων.

Τις πρώτες πληροφορίες για την γεωγραφία της αρχαίας Αραβίας έχουμε από τον Πόντιο γεωγράφο Στράβωνα, ο οποίος είναι και ως συνήθως, ακριβέστατος. Φαίνεται ότι διενοήθη να εξερεύνησει μόνος την Αραβία και για αυτό ηθέλησε να ακολουθήσει την εκστρατεία του Αιλίου Γάλλου, αλλά ακολούθησε μόνο μέχρι της Συήνης της Άνω Αίγύπτου.

Πληροφορίας περί Αραβίας από το 77 μ.X. περιέχει ο «Περίπλους της Ερυθράς Θαλάσσης», γραφείς υπό Ανωνύμου Αλεξανδρέως, συγχρόνου του Πλινίου. Και από τον Πλίνιο (από κείμενα άλλων).

Ενώ (χαμένα) αρχαία έργα για την Αραβία έχουν γράψει ο ΑγαθαρχίδηςΑλέξανδρος ο πολυΐστωρ, ο Αρίστων[24], ο Αρριανός, ο Γλαύκος, ο Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης, ο Μαρκιανός, ο Ολυμπιανός, ο Ουράνιος (ο οποίος ήταν αξιόπιστος ανήρ για τα αραβικά, και εξιστόρησε με σπουδή ακριβώς τα της Αραβίας)[25], ο Παλαίφατος ο Αβυδηνός, ο Τεύκρος ο Κυζικηνός, κ.ά.

Η Αραβία γεωγραφικώς χωριζόταν στην

- Πέτρα ή Πετραία Αραβία (βόρεια)[26],

- στην Ευδαίμονα (= πλούσια) Αραβία,

- στην Έρημο Αραβία και

- στην Αραβία του Ευφράτη.

Στην Πέτρα Αραβία μάλιστα τιμούσαν ιδία τον θεό Άρη[27]. Υπήρχαν στην Αραβία αρχαίες πόλεις[28] με το όνομά του και νησιά. Με άγαλμα από μέλανα λίθο, τετράγωνο, ατύπωτο, ύψους 4 ποδών, πλάτους 2, επί χρυσής βάσεως. Θυσίαζαν σε αυτό, έχυναν το αίμα των ιερείων (θυσιαζομένων) και έκαναν σπονδές. Όλος ο οίκος / ναός του Άρεως ήταν πολύχρυσος! Με πολλά αναθήματα.[29] Ο υιός του Άρεως, Λυκούργος, βασίλευσε στην Αραβία![30] Γνωρίζουμε επίσης πως στην Αραβία ελάτρευαν και την Αφροδίτη[31], την οποία έλεγαν παραφρασμένα Αλιλάτ > Λατ[32]. Και την Αρτέμιδα και τον Ποσειδώνα. Αξιοσημείωτον ότι στην Αραβία, ο θεός Ήλιος ήτο γυναίκα, και δη στους Σαββαίους, με το όνομα Sams (< δωρ. Ζαν < Ζευς > αγγλ. Sun, κλπ.). Ετιμάτο δε ως προστάτις και κυρία του εμπορίου![33] Αφιερώματα εκ του ναού της έφεραν ναυτικοί έως και την Τύρο, την Ρόδο, την Κόρινθο, την Κέρκυρα[34].

Μετά και την έλευση των Μακεδόνων του Μ. Αλεξάνδρου, πολλοί στρατιώτες του έμειναν στην Αραβία.[35] Ο στόλος του Μ. Αλεξάνδρου με τον Νέαρχο (325 π.Χ.) επιστρέφοντας εξ Ινδιών προσωρμίσθη στα Πάγαλα παράλια πόλη στην Γεδρωσία, στην Β. Ερυθρά Θάλασα (νυν Θάλασσα του Ομάν) στην χώρα των Ωρειτών (νυν Βελουχιστάν), 200 στάδια Δ. από τις εκβολές του Αραβίου ποταμού (νυν Πουραλλύ/Πουραλί). Ο Ιέρων ήταν τιμονιέρης πλοίου στον στόλο του Νεάρχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το 323 π.Χ. ήταν μεταξύ αυτών που προσπάθησαν να περιπλεύσουν την Αραβία.[36] Αλλά το νέο ταξείδι του Νέαρχου στην Αραβία ματαιώθηκε (μάλλον) οριστικά.[37] Πάντως τότε η Αραβία εντάχθηκε πλέον στην ελληνική σφαίρα επιρροής… Οι Μακεδόνες Πτολεμαίοι δε ίδρυσαν πολλές πόλεις και ευεργέτησαν την Αραβία. Αναφέρονται πολλοί Αράβιοι σοφιστές (με ελληνικά ονόματα και έργα)… Πετραίοι και Αράβιοι σοφίστευσαν έως και εν Αθήναις! Γνωστός αρχηγός τάγματος αραβικού στρατού επί Αντιόχου Γ΄, ο Ζαβδίβηλος.

Οι αρχαίοι συγγραφείς μας δίνουν πληροφορίες για την πανίδα της Αραβίας (περιέγραψαν λιοντάρια και φίδια της), τους τρόπους των Αράβων, κ.ά.

Κατά Κλαύδιο Πτολεμαίο, λοιπόν:

Αραβίας Ευδαίμονος θέσις

Ασίας πίναξ

 Εὐδαίμων Ἀραβία περιορίζεται ἀπὸ μὲν ἄρκτων ταῖς ἐκτεθειμέναις μεσημβριναῖς πλευραῖς, τῆς τε Πετραίας καὶ τῆς Ἐρήμου Ἀραβίας καὶ τῷ νοτίῳ μέρει τοῦ Περσικοῦ κόλπου, ἀπὸ δὲ δύσεως τῷ Ἀραβίῳ κόλπῳ, ἀπὸ δὲ μεσημβρίας τῇ Ἐρυθρᾷ θαλάσσῃ, ἀπὸ δὲ ἀνατολῶν μέρει τοῦ Περσικοῦ κόλπου καὶ τῇ ἀπὸ τοῦ στόματος αὐτοῦ μέχρι τοῦ Συάγρου ἀκρωτηρίου θαλάσσῃ.

Ἡ μὲν οὖν παράλιος αὐτῆς περιγραφὴν ἔχει τοιαύτην·

μετὰ τὸ ἐν τῷ Ἐλανίτῃ[38] μυχῷ ὅριον τοῦ Ἀραβίου κόλπου,

Ὄννη ξ κη

Μοδίανα ἢ Μοδοῦνα ξ γο κζ δ

Ἵππος ὄρος ξ γ κζ γ

Ἵππος κώμη ξζ κ γ

Φοινίκων κώμη ξζ γ κ γ

Ῥαυνάθου κώμη ξζ δ κε γ

Χερσόννησος ἄκρα ξζ κε γ

Ἰαμβία κώμη ξη κγ γ

Ταύτης δὲ τῆς παραλίου

τὰ μὲν πρῶτα κατέχουσι Θαμυδῖται,

καὶ ἐφεξῆς Σιδηνοί,

εἶτα Δάῤῥαι,

μεθ᾽ οὓς Βανούβαροι,

εἶτα Ἄρσαι

Κιναιδοκολπιτῶν χώρας

Κόπαρ κώμη ξη κγ δ

Ἄργα κώμη ξθ κβ γο – σχ. Άργος.

Ζαβρὰμ Βασίλειον ξθ γ κβ

Κέντος κώμη ξθ γ κα

Θῆβαι πόλις ξθ γο κα – σχετική με την Θήβα Αιγύπτου – αποικίες των Θηβών Βοιωτίας.

Βαιτίου ποταμοῦ

ἐκβολαί ξθ κ γο

αἱ πηγαὶ τοῦ ποταμοῦ ο κδ

Κασσανιτῶν χώρας

Βαδεὼ Βασίλειον ο κ δ

Ἄμβη πόλις ο γο ιθ

Μάμαλα κώμη οα δ ιη

Ἀδήδου κώμη οβ δ ιζ – βλ. σχ. και Άβυδος

Ἐλισάρων χώρας

Πούδνου πόλις οβ ι

Αἴλου κώμη ογ ιε

Ναπηγοῦς κώμη ογ ιε

Σακατία πόλις οδ δ ιδ

Μούζα ἐμπόριον οδ ιδ

Σωσίππου λιμήν οδ δ ιγ

Ψευδόκηλις οε ιβ

Ὄκηλις ἐμπόριον οε ιβ

Παλίνδρομος ἄκρα οδ ια γο

Ἐρυθρᾶς θαλάσσης μετὰ τὰ στενὰ

Ποσείδιον ἄκρον οε ια – υπέρ του θεού Ποσειδώνος.

Σανίνα πόλις οε ια δ

Καβούβαθρα ὄρος ο δ ια δ

Ὁμηριτῶν χώρας

Μαδόκη πόλις οζ ια δ

Μαρδάχη πόλις οη ια δ

Λέες[39] κώμη οη γο ια

Ἀμμωνίου ἀκρωτήριον οθ γ ια

Ἀραβίας ἐμπόριον[40] π ια

Ἀτμανίσφη κώμη π γο ια δ

Μέλαν ὄρος πα ια

Ἀδραμιτῶν χώρας

Ἤβισμα πόλις πβ ια δ

Μέγας Αἰγιαλός πβ ια

Μάδα κώμη πγ ια

Ἐρισθὴ πόλις πγ ια δ

Μικρὸς Αἰγιαλός πγ γο ια

Κάνη ἐμπόριον καὶ ἄκρον πδ ιβ

Τρούλλα λιμήν πδ ιβ γ

Μαιθάθ κώμη πδ γ ιγ

Πριώνοτον ὄρος πδ γο ιγ

Πρίωνος ποταμοῦ ἐκβολαί πε ιγ

αἱ πηγαὶ τοῦ ποταμοῦ πβ ιζ

Ἐμβόλων κώμη πε ιγ

Τρητὸς λιμήν π γ ιγ δ

Θιάλληλα κώμη πζ ιδ

Μόσχα λιμήν πη ιδ

Σύαγρος ἄκρα ιδ·

Σαχαλιτῶν

Μέτακον κώμη πη ι

Αὔσαρα πόλις πζ γ ι δ

Ἄγγη κώμη πζ ιζ

Ἀστόα κώμη πη ιη

Νεογίλλα Ἐπίνειον πθ ιθ

Ὁρμανοῦ ποταμοῦ ἐκβολαί πθ ιθ

Δίδυμα ὄρη δ ιθ γ

Κώσαρα ἢ Κωσεύδη πόλις α κ

Μαντεῖον Ἀρτέμιδος α γο κ – ίσως το αναφερόμενο Αρτεμίτα[41].

Ἄβισσα πόλις β γ κ δ

Κορόδαβον ἄκρον γ κ δ·

ἐν τοῖς στενοῖς τοῦ Περσικοῦ κόλπου

Κρυπτὸς λιμήν β γο κα – με το ίδιο όνομα και λιμήν της Επιδαύρου Αργολίδος.

Ο αρχαίος μπρούντζινος κούρος "των Σαββαίων".
Βρέθηκε στην Al-Baydā' Nashqum, 6ος–5ος αι π.Χ.
Σήμερα στο... Μουσείο του Λούβρου.

ρη παράλια Ἀραβίας Εὐδαίμονος[42]

Ἵππος ὄρος ξ γ κζ γ

Καβούβαθρα ὄρος ο δ ια δ

Μέλαν ὄρος πα ια

Πριωνοτὸν ὄρος πδ γο ιγ

Δίδυμα ὄρη δ ιθ γ

Μέλανα ὄρη καλούμενα Ἀσαβῶν, ὧν τὸ ἐπὶ θαλάσσῃ μέσον ἐπέχει μοίρας γ κβ γ

Ἀσαβῶν ἄκρον β κγ γ·

ποταμοὶ παράλιοι·

Βαίτιος ποταμός ξθ κ γο

αἱ πηγαὶ τοῦ ποταμοῦ ο κδ

Πρίωνος ποταμοῦ

ἐκβολαί πε ιγ

αἱ πηγαὶ τοῦ ποταμοῦ πβ ιζ

Ὁρμανὸς ποταμός πθ γο ιθ

Λὰρ ποταμός π γ κγ

αἱ πηγαὶ τοῦ ποταμοῦ πα ιη

Κώσαρα πόλις α κ·

Περσικοῦ κόλπου·

Ἰχθυοφάγων κόλποι ἐπὶ πολὺ διήκοντες, ὧν ἐντός εἰσιν οἱ Μάκαι

[Οι Μάκαι ήταν έθνος της Λιβύης, μεταξύ Καρμανίας και Αραβίας. Στα Δ. της Αφρικής μεταξύ Γαραμάντων και Γινδάνων. Στην χώρα αυτή έρεε ο ποταμός Κίνυψ, που πηγάζει από τον δασώδη Λόφο των Χαρίτων. Παρά τον ποταμόν αυτόν σε ωραιοτάτη θέση, ίδρυσε αποικία ο βασιλόπαις της ΣπάρτηςΔωριεύς. Αλλά οι Μάκες ενώθηκαν με τους άλλους Λίβυους και τους Καρχηδονίους και μετά τριετία τον εξέβαλον. Οι Μάκαι έκειρον την κόμη τους, αφήνοντας σ’ αυτήν «λοφοειδείς όγκους» - όπως κάνουν και σήμερα πολλοί. Πολεμούσαν φορώντας δέρματα στρουθοκαμήλων]

εἶτα Ναρειτῶν

Ῥέγμα πόλις πη κγ γ

Ἱερὰ Ἡλίου ἄκρα πζ γ κγ γ

Λὰρ ποταμοῦ ἐκβολαί π γ κγ

αἱ πηγαὶ τοῦ ποταμοῦ πα ιη

Κάνιψα πόλις π κγ γο

Κάβανα ἢ Καυάνα πόλις πε κγ·

εἶτα Ἀτταίων (Αττικών;)

Σαρκόη πόλις πδ δ κγ

Κάραδα πόλις πγ γο κγ

Ἄττα κώμη πβ κγ δ·

εἶτα Γεῤῥαίων

Μαγινδάνατα ἢ Ματιντάνα πόλις πα κγ γ

Γέῤῥα πόλις π κγ γ – σχ. Γέρρος στην Ασιατική Σαρματία (νυν Ουκρανία).

Βίλβανα πόλις π κδ ·

εἶτα Θαιμῶν

Εἶθαρ πόλις π κε

Μάγων κόλπος π κε γο

Ἰστριάνα πόλις π κε γ·

Λεανιτῶν

Μαλλάβα πόλις π κ γ

Χερσόνησος ἄκρα π γ κ

Λεανίτης κόλπος οθ δ κζ

Ἰταμὸς λιμήν οθ γο κζ γ

Ἀδάρου πόλις οθ δ κζ γο·

Ἀβουκαίων

Ἱερὸς κόλπος οθ δ κη δ

Κορομανὶς πόλις οθ κη δ·

μεθ᾽ ἣν τὸ εἰρημένον πρὸς τῇ Ἐρήμῳ πέρας,

καὶ ὁ Μαισανίτης κόλπος οθ λ

Ὄρη δ᾽ ὀνομάζεται τῆς χώρας τά τε εἰρημένα ἐπιλαμβάνοντα ἐπὶ πλέον καὶ τῆς μεσογείας, καὶ ἔτι τὸ καλούμενον Ζάμης, οὗ τὸ μέσον ἐπέχει μοίρας ο κε

καὶ τὰ Μάριθα π κα

καὶ ἡ Κλίμαξ ο ι

μεθ᾽ ὃ ἡ πηγὴ τὸ καλούμενον Στυγὸς[43] ὕδωρ οη ιε

καὶ ἄλλα ἀνώνυμα,

ὑπέρ τε τοὺς Κιναιδοκολπίτας οα κε

καὶ ὑπὲρ τοὺς Κατανίτας ογ κ

καὶ ὑπὸ τὰ Μάρειθα πδ ιζ γ

καὶ ὑπὲρ τὰ Ἀσαβῶν πη κβ

Κατέχουσι δὲ τὴν μεσόγειαν

παρὰ μὲν τὰς ὀρεινὰς τὰς πρὸς ἄρκτους ὡς ἐπίπαν Σκηνῖται, καὶ

ἔτι ὑπὲρ αὐτοὺς Θαδῖται,

μεσημβρινώτεροι δὲ τούτων Σαρακηνοί[44], καὶ Θαμυδηνοί,

εἶτα παρὰ τὸν Ζάμητα τὸ ὄρος

ἀπὸ μὲν δύσεως αὐτοῦ Ἀπαταῖοι, καὶ Ἀθρῖται,

καὶ πρὸς αὐτῷ Μαισαιμανεῖς, καὶ Οὐδηνοί·

ἀπὸ δὲ ἀνατολῶν Λαικηνοί, καὶ Ἀσταπηνοί, καὶ Ἰολεισῖται·

ἀπὸ δὲ μεσημβρίας Κατανῖται, εἶτα Θανουῖται,

τούτων δ᾽ ἀπὸ δύσεως Μανῖται,

ὑπὲρ οὓς Ἀλαπηνοί,

καὶ παρὰ τοὺς Κιναιδοκολπίτας Μαλῖχαι,

καὶ ὑπὸ τοὺς Μανίτας ἡ ἐντὸς Σμυρνοφόρος, εἶτα Μιναῖοι, μέγα ἔθνος,

ὑφ᾽ οὓς Δωρηνοί, καὶ Μοκρῖται, εἶτα Σαβαῖοι,

καὶ Ἀγχῖται ὑπὲρ τὴν Κλίμακα τὸ ὄρος,

παρὰ δὲ τὰ Μάρειθα ὄρη Μελαγγῖται

μὲν ἀπ᾽ ἄρκτων, καὶ Δαχαρηνοί·

Ζειρῖται ἢ Εἰρῖται

δὲ ἀπὸ μεσημβρίας, καὶ Βλιουλαῖοι, καὶ Ὁμαγκῖται,

ὧν ἀνατολικώτεροι Κοτταβανοί, μέχρι τῶν Ἀσαβῶν ὀρῶν,

ὑφ᾽ οὓς ἡ Λιβανοφόρος[45],

εἶτα πρὸς τοῖς Σαχαλίταις Ἰωβαρῖται,

ὑπὸ δὲ τοὺς Βλιουλαίους Ἀλουμεῶται,

εἶτα Σωφανῖται, καὶ Κυθηβανῖται,

καὶ μέχρι τῆς Κλίμακος Ῥαβανῖται·

ὑπὸ δὲ τούτους πάντας Χατραμωνῖται ἀπὸ τῆς Κλίμακος μέχρι τῶν Σαχαλιτῶν,

ἀπὸ δὲ μεσημβρίας τῆς Κλίμακος Μασονῖται,

εἶτα Σαρῖται,

καὶ παρὰ τοὺς Ὁμηρίτας Σαπφαρῖται,

καὶ Ῥαθῖναι,

ὑπὲρ οὓς οἱ Μαφορῖται

ὧν πρὸς ἀνατολὰς παρὰ μὲν τοὺς Χατραμωνίτας

ἡ ἐκτὸς Σμυρνοφόρος,

παρὰ δὲ τὸν Σύαγρον τὸ ὄρος μέχρι θαλάσσης, Ἀσκῖται.

Αρχαία κρητικά μινωικής εποχής χάλκινα ταυροκέρατα.
Του πολιτισμού Dilmun (2000 π.Χ.).
Βρέθηκαν στο Μπαχρέιν.

Πόλεις δὲ λέγονται τῆς Εὐδαίμονος Ἀραβίας καὶ κῶμαι μεσόγειοι αἱ ὑποτεταγμέναι αἵδε·

Ἀραμαύα ξζ κθ

Ὁστάμα ξθ κθ

Θαπαύα οα γο κθ

Μάκνα ἢ Μαίνα ξζ κη δ

Ἀγκάλη ξη δ κη δ

Μαδιάμα ξη κη δ·

Ἀχρούα ο κη

Ὀβράκα οα κη

Ῥάδου κώμη ογ κη ιβ – όπως και στην Αργολίδα.

Φαράθα ογ γο κη γο

Σατοῦλα οζ κη

Λάβα ξη κζ γο·

Θαῖμα οα κζ

Γαία πόλις οα δ κζ γ

Ἄϊνα οε γο κζ γ

Λουγάνα ἢ Ζουγάνα ο κζ δ

Γαῖσα οη γ κζ δ

Σόακα ξη κ δ

Ἔγρα ο κ Σάλμα οδ κ·

Ἄῤῥη κώμη οε γο κ – σχ. Αρεόπολις

Δίγημα ἢ Δίσιμα οζ κ

Σάφθα οη δ κ γ

Φιγία οθ κ

Βαδαΐς ξη κε

Αὔσαρα οα κε

Ἰάβρι οδ κε

Ἀλάτα πόλις οζ γ κε ·

Μόχουρα ξθ γο κδ

Θούμνα ο κδ γ

Ἀλουάρη ο κδ δ

Φαλβίνου ογ δ κδ

Σάλμα ογ γ κδ δ

Γόρδα ο κδ – όπως και στην Φρυγία.

Μαράτα οθ γ κδ γ

Ἰβίρθα οθ γ κδ γο

Λαθρίππα οα γο κγ γ

Κάρνα ογ κγ δ· - όπως και στην Λακωνία.

Βιαβάνα ο κγ

Γοιράθα οζ γ κγ

Κάταρα οθ κγ γ

Βαίβα ἢ Ῥαίβα οα κβ

Μακοράβα ογ γ κβ·

Σάτα πα κβ

Μασθάλα πα δ κβ

Δόμανα πγ κβ

Ἀττία πε κβ δ

Ῥάβανα βασίλειον πζ κβ

Χαβουάτα πθ δ κβ

Θουμάτα οδ γο κα γ·

Ὀλαφία οζ γο κα δ - της Ευδαίμονος Αραβίας, στο βασίλειο της Ραβάνα.

Ἰνάφα οθ κα γο

Τιάγαρ πε κα γ

Ἄππα α κα – όπως Αππία η Πελοπόννησος.

Ἀγδάμου ογ κ γ

Καρμὰν βασίλειον οε δ κ δ

Ἴραλα π γ κ δ

Νάσκος μητρόπολις πα δ κ γ

Λαβρίς πβ κ

Λατέα πγ γ κ δ – όπως η Λατώ / Λητώ Κρήτης.

Ἱεράκων κώμη πδ κ

Ἄλβανα οδ ιθ δ

Χάργαθα ο ιθ δ

Λάθθα οθ ιθ γ

Ὄμανον ἐμπόριον πζ γ ιθ δ > νυν Ομάν;

Μαράσδου οδ ιη

Μάρα μητρόπολις ο ιη γ

Νάγαρα μητρόπολις πδ δ ιη γ

Ἰούλα πε γ ιη

Ἀμάρα οη ιη γ

Μαγούλαυα οε ιζ – σχετικά τοπωνύμια οι Μαγούλες Θεσσαλίας, Αρκαδίας, κλπ.

Σιλαιόν ο γο ιζ – εκ του ηγέτη Συλλαίου

Μαριάμα οη ιζ

Θούμνα οθ ιζ δ

Οὐόδονα / Βοδόνα π ιζ γ

Μαριμάθα πε ιζ γο

Σάβη ογ γο ιζ

Μέναμβις βασίλειον οε δ ι

Θάββα πη γ ι – σχ. Θήβα

Σάββαθα μητρόπολις πζ ι ·

Σαδασάρα πα δ ι γο

Γόρδα πβ ι

Θαβάνη πε γο ι γ

Μείβα οδ γ ιε ·

Στυγὸς ὕδατος πηγή οη ιε – με το Στύγιον / Στυγαίον ύδωρ.

Δράγα οθ ιε δ

Σαροῦον π γο ιε δ·

Μαίφα μητρόπολις πγ δ ιε

Σάρακα οε ιδ

Σάπφαρα μητρόπολις οη ιδ

Ἄρη βασίλειον π ιδ

Ῥαίδα πγ γ ιδ

Βαρνοῦν ἢ Βαινοῦν πδ ιδ δ

Θουρίς οε δ ιγ

Λαχερή οζ ιγ γ

Ὕαιλα οθ ιγ γ

Μάκκαλα πα ιγ δ

Σάχλη πβ γο ιγ γ·

Σάβη βασίλειον ο ιβ γο

Δήουα / Δήβα οζ γο ιβ – σχ. Θήβα.

Σόχχορ οη ιβ γο

Βαύα / Βάβα π γ ιβ γο

Δέλα πβ ιβ γο

Κῶα πγ ιβ – σχ. Κως < κώος, τόπος γεμάτος σπήλαια (> cave),

Αρχαία κεφαλή ταύρου, μινωικού τύπου,
του "πολιτισμού Awsan" της Αραβίας.

Νῆσοι δὲ παράκεινται τῇ χώρᾳ κατὰ μὲν τὸν Ἀραβικὸν κόλπον[46]

Αἴνου ξε δ κζ γ – σχ. Αίνος

Τιμαγένους ξ κε δ - της Ερυθράς Θαλάσσης του Αραβίου κόλπου, στην αραβική παράλιο της χώρας των Σιδηνών – η νυν Umuruma – βασιλεία της Υεμπό, επινείου της Μεδίνας.

Ζύγαινα ξ δ κδ γ

Δαιμόνων ξ δ κγ δ

Πολυβίου ξζ γο κα γο

Ἱεράκων ξθ ιθ

Σωκράτους ο ι γο

Καρδαμίνη οα ι – σχ. Καρδάμαινα

Ἄρη οα ιε γ

Κατακεκαυμένη ο ιδ

Μαλιάχου δύο οα γο ιδ

Ἀδάνου δύο οβ ιβ – βλ. σχ. Άδανα.

Ἐν δὲ τῇ Ἐρυθρᾷ θαλάσσῃ

Ἀγαθοκλέους δύο, ὧν τὸ μεταξὺ ἐπέχει μοίρας πα γ ι

Κοκκονάγου , ὧν τὸ μεταξὺ ἐπέχει μοίρας πγ θ

Διοσκορίδους πόλις π γο θ

τὸ δυτικὸν τῆς νήσου πέρας πε ιβ

Τρητή π ιβ

Καὶ παρὰ τὸν Σαχαλίτην κόλπον

Ζηνοβίου ἑπτὰ νησία[47], ὧν τὸ μεταξὺ ἐπέχει μοίρας α ι

Ὀργάνα β ιθ

Σαραπιάδος, ἐν ᾗ ἱερόν δ ι ·

ἐν δὲ τῷ Περσικῷ κόλπῳ

Ἀπφάνα νῆσος, ἥτις ἐπέχει μοίρ. πα γ κη γο

Ἰχάρα πβ κε

Θαῤῥώ πε δ κδ δ

Γύλος κδ γο

Ἄραδος α γο κδ γο.

Αρχαία ελληνικά νομίσματα που βρέθηκαν στην νήσο Ίκαρο.

Αρχαία ελληνικά ερείπια στον κόλπο του Κουβέιτ έχουν βρεθεί στην Akkaz, την Failaka, το Umm an Namil, την Teredon, κ.ά. Ο Μέγας Αλέξανδρος, και οι αρχαίοι Έλληνες, έλεγαν την ηπειρωτική χώρα του νυν Κουβέιτ, Λάρισα. Η δε νήσος Φαϊλάκα ονομαζόταν Ίκαρος[48], επειδή προσομοίαζε με την Ικαρία του Αιγαίου. Και μια πόλη επί αυτής της νήσου ονομαζόταν επίσης Ίκαρος. Υπήρχε και τοπικός ναός Εκάρα / É-kara αφιερωμένος στον βαβυλωνιακό θεό του ήλιου Shamash. Τόσο η Ίκαρος όσο και η Ικαρία, είχαν κοινές λατρείες ταύρων! Στο νησί υπήρχε επίσης ναός και μαντείο της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, στον οποίο ανήκαν τα άγρια ​​ζώα του νησιού (κυρίως χοίροι), αφιερωμένα στην θεά του κυνηγιού, και κανείς δεν έπρεπε να τα βλάψει. Υπήρχε και ναός του Απόλλωνος.[49] Σώζονται λείψανα αρχαίου ελληνικού οικισμού με μεγάλο φρούριο και δύο ελληνικούς ναούς (ελληνιστικών χρόνων). Ήταν νησί - εμπορικός σταθμός (εμπορείο) του βασιλείου των Χαρακηνών. Το νησί εξερεύνησε ο Νέαρχος ο ΑρχίαςΑνδροσθένης ο Θάσιος και ο Ιέρων κατά την διάρκεια τριών εξερευνητικών αποστολών που διέταξε ο Μέγας Αλέξανδρος (324 π.Χ.). Αργότερα οχυρώθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε αυτό και άλλοι Έλληνες επί των ημερών του Σέλευκου Α' ή του Αντιόχου Α'.

Αγγεία Εποχής Χαλκού που βρέθηκαν στην θάλασσα του Περσικού Κόλπου.
Αρχαιολογικό Μουσείο Sharjah, ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ.

Από άλλους στην Αραβία αναφέρεται και η πόλις Βερενίκη. Μάλιστα στην Αραβία υπήρχαν δυό πόλεις με αυτό το όνομα: Μία στον Αραβικό Κόλπο και δεύτερη στην περιοχή των Τρωγλοδυτών.[50] Και η Ερούπα της Ερήμου Αραβίας. Και η Κολόη[51]. Και η Μαλσάνη. Και ο Μέλινος Λιμήν της Τρωγλοδυτικής στον Αραβικό Κόλπο. Και η Τάμνα. Και η Άβα[52]

Ο Απίων ο Γραμματικός (1ος αι. μ.Χ.)[53] μας λέει ακόμη πως, μεταξύ Αιγύπτου και Πετραίας Αραβίας κείται το όρος Σίναιον (νυν Σινά). Σε αυτό, λέει, ανέβηκε ο Μωυσής, έμεινε 40 ημέρες και κατέβηκε και έδωσε του νόμους στους Ιουδαίους![54]

Ο Στέφ. Βυζάντιος (5ος αι. μ.Χ.) μας μαθαίνει επιπροσθέτως:

Η Αραβία χώρα είναι αρωματοφόρος. Υπάρχει η αρχαία παροιμία «αράβιος αυλητής» ή «αράβιος άγγελος»[55] γι’ αυτούς που διαλέγονται απαύστως > αράβιος αυλός (= φλύαρος, ενοχλητικός). Οι άραβες με μια δραχμή αυλούν και με 4 παύουν! Τον τυφώνα τον έλεγαν και «αραβική πνοή». Τον άνεμο με κονιορτό, «αραβίδα».

Η Αραβική Θάλασσα καλείται και Βραχία, επειδή έχει πολλά βράχια. Αυτοί που κατοικούν στα παράλιά τους λέγονται Βραχιάτες και Βραχιηνοί.[56]

Η Ερυθρά Θάλασσα επήρε το όνομά της από τον ήρωα Έρυθρο[57] και από τα παρακείμενα όρη, που είναι «δεινώς ερυθρά και πορφυρά». Και όταν τα χτυπά ο ήλιος την αυγή, καταπέμπει στην θάλασσα ερυθρά σκιά. Και όταν βρέχει, συρρέουν στην θάλασσα ερυθρά χρώματα. Οι περίοικοι αυτής λέγονται Ερυθραίοι.

Η χώρα των Αβασηνών, κείται μετά τους Σαβαίους Χατραμώτες, και παράγει σμύρνη, όσσο, θυμίαμα και κέρπαθο[58]. Οι Αβασηνοί γνωρίζουν την γεωργία και την πορφύρα.[59]

Άλλες χώρες / περιοχές / επαρχίες της Αραβίας που αναφέρει: Βαρβαρία[60], Γάλαδα / Γαλαδηνή[61], Κατταβανία[62], Χατραμωτίτις[63], Χαττηνία[64], κ.ά.

Άλλα έθνη, που ζούσαν στην Αραβία, οι: Αγραίοι[65], Ακχηνοί[66], Αταφηνοί[67], Ατραμίτες[68], Άχομες / Αχαμηνοί[69], Βασσινοί[70], Γερραίοι / Γεραίοι[71], Δοχαρηνοί[72], Εδουμαίοι[73], Ερεμβοί[74], Ευαληνοί[75], Κεβρανίτες[76], Κιναιδοκολπίτες[77], Μαδιηνοί / Μαδιανίτες, Μάκες, Μασανοί[78], Μώβα / Μωάβα[79], Ναβαταίοι[80], Ομηρίτες ή Μακρόβιοι, Ραμμανίται[81], Σαβαίοι, Σακχηνοί, Σαλμηνοί[82], Σαμηνοί[83], Σάρακα[84], Ταηνοί[85], Χαβλάσιοι[86], Χατραμώτες / Χατραμωτίτες[87], κ.ά.

Άλλες πόλεις που αναφέρει: Άδανα[88], Άθλιβις[89] ή Άθριβις, Αίλανος ή Αίλας[90], (τα) Άμαθα[91] ή Άκμαθα, Αντιόχεια (Αραβίας), (τα) Αύαθα ή Αύαρα[92], Αυλών, Βάδεως πόλις[93], Βαίσαμψα (με οίκο Ηλίου)[94], Βοτάναβος (σταθμός), Βηρυττός (πρώην Διόσπολις), Βόστρα, Γάβαλα / Γέβαλα, Γάγγρα, (τα / η) Γάδδα[95], Γέα / Γαία[96], Δαύη[97], Δούμαθα[98], (τα / η) Έγγαδα[99], Έγρα[100], Ελούσα[101], Ζάβιδα[102], Ζαδράμη[103], Θαμουδά[104], Ιάθριππα[105], Ισμάηλα[106], Κάναθα[107], Μολσάνη, Μαννάκαρτα, Μασκάτη[108], Μήδαβα[109], Μινώα[110], Μωθώ[111], Νέγλα[112], Νύσα[113], Όβοδα[114], Όμανα[115], Όννη[116], Πάτουμος[117], Πορφυρίτις[118], Ραββατάμμανα[119], Σάμψα[120], (τα) Σαύα[121], Σαύνις[122], Σέμφη[123], Σίγγαρα[124], Σίκιμος / Σίκιμα[125], Τάβις[126], Τάμνα[127], Τάρφαρα[128], Τραπεζούς[129], Φαράν / Φαρά[130], Χαράκμωβα[131], Χάραξ[132], κ.ά.

Άλλα νησιά: Άνος ή Αίνος[133], Βάκχου νήσος και Αντιβακχίτης[134], Δουσαρή[135], Καμαρηνοί[136] νήσοι, Μύρωνος[137] νήσος, Σαπφειρηνή[138], Τύλος[139], κ.ά.

ΠΗΓΗΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.4.2017.

- Λεκάκης Γ. «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις» (απόσπασμα).

- Burrowes R. D. «Historical Dictionary of Yemen», εκδ. Rowman & Littlefield, 2010.

- Gordon M. «The Rise of Islam», 2005.

- Hitti Ph. Kh. «History of the Arabs», 10η έκδ. 2002.

- Kitchen K. A. «On the Reliability of the Old Testament»., εκδ. Wm. B. Eerdmans, 2003.

- Roberts P. et. al «Fossil herbivore stable isotopes reveal middle Pleistocene hominin palaeoenvironment in 'Green Arabia'», Nature Ecology & Evolution, Nature, 2 (12), 1871–1878, doi:10.1038/s41559-018-0698-9, 2018.

- Scerri El., et. al. «The expansion of later Acheulean hominins into the Arabian Peninsula», Scientific Reports, 8 (1), 17165, doi:10.1038/s41598-018-35242-5, 2018.

- Taylor J. «Petra» εκδ. Aurum Press, Λονδίνο, 2005.

- Uerpmann H.-P., et. al. «The Southern Route "Out of Africa": Evidence for an Early Expansion of Modern Humans into Arabia», Science, 331 (6016), 453–456, doi:10.1126/science.1199113, 2011.

Και:

- «First human migration out of Africa more geographically widespread than previously thought», στο Eurek Alert, 9.4.2018.

- «Saudi Arabia's Qassim stone axe find points to prehistoric 'crossroads'», Arab News, 2.1.2021.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Βλ. Ασκληπ. στα Σχολ. Απολλ. Ρόδ. 2,178, Απ. Ρ. 140 [2.178], Πλιν. 7,56, 7.196, Στράβ. 1/2.34.

[2] Σχόλ. Απολ. Ρ. σελ. 140 [2.178], Απολλόδ. 3/1.2, Αντ. Λιβ. Μετ. 40.1.

[3] Γιος του Βήλου και της Αγχινόης ή Αγχιρρόης, κόρης του Νείλου, ή της Αερίας δίδυμος αδελφός του Δαναού. Ο Εύχήνωρ, υιός του Αίγυπτου και κάποιας Αράβισσας, ήταν σύζυγος κόρης του Δαναού Ιφιμέδουσας, η οποία και τον εσκότωσε (Απολλόδ. 2/1.5).

[4] Βλ. Απολλόδ. 2, 1, 5.

[5] Αραβιστάν λέγεται και μία μεγάλη επαρχία της Περσίας, ή άλλοτε Χουζιστάν, αυτή που οι Έλληνες έλεγαν Σουσιανή - στην Αγία Γραφή των χριστιανών καλείται Ελάμ.

Υπάρχει και ο Άραβις ποταμός αυτόνομος χώρα, στην Ινδική, όπου κατοικούσαν οι Αραβίτες (Αρρ. Αν. 6/21.4, Στέφ. Βυζ.). Και Άραβις ή Αράβιος άλλος ποταμός της Γεδρωσίας, και όρος στην ανατολική πλευρά του Νείλου.

[6] Ζούσε το pelorovis, ένα εξαφανισμένο πλέον αφρικανικό βοοειδές.

[7] Ζούσε η kobus, ένας τύπος «αφρικανικής αντιλόπής».

[8] Αβσάν / Αουσάν / Αύσονες; Εκ του Αύσονος τουυιού του Οδυσσέως και της Κίρκης ή της Καλυψούς; Αυτός ήταν βασιλιάς των Αύσονων στην Ιταλία! Πολιτισμός επηρεασμένος από τον ελληνικό. Επίσης με κύριο σύμβολο τον ταύρο. Κατεστράφη τον 7ο αιώνα π.Χ. από τους Σαβαίους.

[9] Ντιλμούν: Περί το νυν Μπαχρέιν, γύρω στο 2000 π.Χ. με πολλά αντικείμενα με μινωικά ταυροκέρατα.

[10] Ημυαρίτες / Χιμιαρίτες ή Ομηρίτες ή Οηρείτες.

[11] Κίντα / Κινδίτες: Γνωστή πόλη τους η Καρυάτις / Qaryat Dhat Kahl (νυν Qaryat al-Faw) ΒΑ. της Μέκκας. Ίσως πρωτεύουσά τους. Οικισμός των Μιναίων,  της Νότιας Αραβίας του 10ου αιώνα π.Χ. Με αγορά, παλλάτι, ναό και πολλά σπίτια. Οι Κινδίτες έκοψαν τα δικά τους νομίσματα με χαραγμένο το όνομα του θεού τους, Καλ / Kahl.

[12] Main / Μαΐν < Μίνωες / Μινύες; Από το 1500 π.Χ. Πόλεις τους η Κάρνα ή Κάρνανα, η Μάιν, η Γιάθιλ, κ.ά. Άφησαν επιγραφές - η αρχαιότερη του 900 π.Χ. βλ. Στράβων, Glaser, Hommel.

[13] Σεμπά / Cheba / Shaba / Σαμπά / Sabaean / Σαμπαΐτες / Σαββαίοι / Σαββαΐτες / Σαβαίοι / Σαβαΐτες. Μεγάλο έθνος που κατοικούσε στην Ευδαίμονα Αραβία, επί όρους υψηλού και συνδένδρου (στην έκταση της νυν Υεμένης) αλλά και έναντι της Ερυθράς, στην Αιθιοπία. Θεωρείται λαός της Αξού (Κρήτης). Έχω ξαναπεί πως ο πολιτισμούς της Αξού είναι αρχαιότερος του μινωικού στην Κρήτη. Πρωτεύουσά τους η πόλις Σάβα. Αυτοί είχαν ένα είδος ελληνικής αλφαβητικής γραφής, την σαββαϊτική γραφή. Η βασίλισσά τους Μακέδα (Μακεδόνισσας) Βαλκίς / Μπαλκίς απέκτησε με τον Σολομώντα, έναν υιό, τον Μενελίκ (Μενέλαος; = «υιός του Σοφού»). Στράβ. 16/4.2, 16/4.19, 16/4.21.

[14] Θαμούντ / Θαμυδίτες, κατά Κλ. Πτολεμαίο, Θαμουδηνοί κατά Διόδ. Σικ. 3/44.3-6.

[15] ΠΗΓΗ: βαβυλωνιακή επιγραφή του 2400 π.Χ.

[16] Σχ. ο Ραδάμανθυς.

[17] Νόνν. 21.306-309.

[18] Η Κουρτωλία εξακολουθεί άγνωστη αρχαία πόλη της Κρήτης - ίσως στο Κουρταλιώτικο φαράγγι περιοχής Αγ. Βασιλείου.

[19] Τρωγλοδύτες, από τους αρχαίους μας συγγραφείς, αναφέρονται, πλην της Αραβίας, στην Αιθιοπία, την Ινδία, τον Καύκασο.

[20] ΠΗΓΗ: βαβυλωνιακές επιγραφές.

[21] Διόδ. Σικ. 2/1.5.

[22] Βασιλιάς της Αραρηνής στην Ευδαίμονα Αραβία, 1ος π.Χ. αι. (Στράβ. 16/4.24).

[23] Πλούτ. Ηθ. 354b, Αθήν. 418e, Διόδ. Σικελ. 1/45.2.

[24] Γεωγράφος του 3ου π.Χ. αι., που του είχε αναθέσει ο Μακεδών Πτολεμαίος Γ' να μελετήσειτον Αραβικό Κόλπο (Διόδ. Σικ. 3/42.1).

[25] Βλ. Στέφ. Βυζάντιος.

[26] Με σημαντικότερη πόλη την γνωστή Πέτρα (της νυν Ιορδανίας). Κοινό όνομα για ελληνικές πόλεις. Με το ίδιο όνομα και πόλεις στην Κορινθία, την Ήλιδα, κ.α.

[27] Κατά μίαν έννοιαν / ετυμολογία Άραβες, Αράβιοι – οι λατρευτές του Άρεως. (< άραβος, έραβος = βοή Άρεως (πολεμική) < αράβοος > κτύπος (κυρίως σιδήρου – ξίφων, μαχαιρών), η βοή στα όρη < όραβος > αραβώ = ηχώ, ψοφώ.

[28] Αρεόπολη, Αρεόπολις - Ίσως και η νυν πρωτεύουσα Ριάντ < Αριάντ < Αρεόπολις. Βλ. και Ευσέβ.

[29] Βλ. Λεξ. ΣΟΥΔΑΣ.

[30] Διόδ. Σικ. 3/65.7, Νόννος 20.149-21.169.

[31] Υπήρχε και επίσημο λιμάνι στον Αραβικό κόλπο, με το όνομα Αφροδίτης όρμος – πρότερον ελέγετο Μυός όρμος ιδρυθέν υπό Πτολεμαίου τού Φιλαδέλφου.

[32] Βλ. Ηρόδ. 1.131.

[33] Βλ. Θεόφραστος, Πλίνιος, και πολλές αραβικές επιγραφές (SPauly – WissanaActikel SabaS1307).

[34] Στην Κέρκυρα, τις Συρακούσες και την Μασσαλία, κ.α. ετιμούσαν επίσης γυναικεία θεότητα ως Ήλιο, την Αρτέμιδα.

[35] Αναφέρεται Μακεδόνας, του 2ου π.Χ. αι., κάτοικος των Αβών Αραβίας, του οποίου η κόρη, η Ηραΐς – σύζυγος του Σαμιάδη - άλλαξε φύλο και, άμα έγινε άνδρας, μετονομάστηκε Διόφαντος. Αρχικώς, όσο έλειπε ο σύζυγός της ταξείδι, προσπάθησε να το κρύψει. Αλλά τελικώς, όταν επέστρεψε δημιουργήθηκαν προβλήματα, επειδή αρνιόταν να ζήσει μαζί του. Αναγκάστηκε να ομολογήσει στο δικαστήριο τι είχε συμβεί… Απέκτησε φήμη γενναίου ατόμου, ενώ ο Σαμιάδης αυτοκτόνησε και της/του άφησε όλη του την περιουσία (Διόδ. Σικ. 32/10.2-9). Δεν είναι η πρώτη φορά που απαντάται αλλαγή φύλου στην αρχαία ελληνική γραμματεία.

[36] Αρρ. Αν. 7/20.10.

[37] Αρρ. Αν. 7/25.4, Πλούτ. Αλέξ. 75.4, 76.3, βλ. Berve 544.

[38] Σχ. Ελάνιοι, Έλληνες.

[39] Λάας > λας (οι λάες, λέες) = πέτρα > λατομείο, κλπ.

[40] Εμποριός, εμπορειός = εμπορείον.

[41] Με το όνομα αυτό, υπέρ της Αρτέμιδος υπηρχαν πόλεις στην Βαβυλωνία, την Αρμενία, αλλά και μια νησίδα των Εχινάδων Αιτωλίας!

[42] Από άλλους αναφέρεται και όρος Ελέφας. Με το ίδιο όνομα και όρος της Μαυριτανίας.

[43] Γνωστά τα Ύδατα της Στυγός (πηγές του ποταμού Κράθη στα Αροάνεια Καλαβρύτων Αχαΐας) σε υψόμετρο 2.100 μ.! Η Στυγξ ήταν Ωκεανίδα με παλλάτι της στα Τάρταρα. Το φυλούσαν μέρα-νύχτα ακοίμητοι δράκοι. Τα νερά της πηγής έλεγαν, έβγαιναν από το παλλάτι της από τα Τάρταρα! Η Στυγξ έλαβε μέρος στην Τιτανομαχία με τον Δία. Τέκνα της: Το Κράτος, η Βία, ο Ζήλος και η Νίκη. Στα ύδατα της Στυγός ορκίζονταν όλοι οι θεοί, ως και ο Ήλιος! ‘Ηταν ο μεγαλύτερος όρκος! Στα παγωμένα νερά της εξέτιαν την ποινή τους οι θεοί όταν ήταν τιμωρημένοι. Όποιο ον έπινε από το νερό της, πέθαινε! Ό,τι βαπτιζόταν στα νερά της, έλυωνε, ακόμη και μέταλλο. Σε αυτήν βούτηξε τον Αχιλλέα η μητέρα του Νηρηίς Θέτις και έγινε άτρωτος, πλην της πτέρνας απ’ όπου τον κρατούσε > αχίλλειος πτέρνα.

[44] Πρότερον Αγαρηνοί. Λέγεται πως επήραν το όνομά τους από την Άγαρ. Αλλά οι ελληνικές πηγές λένε πως πρότερον ελέγοντο Αγραίοι / Αγραείς. Λαό με αυτό το όνομα βρίσκουμε και στην Αιτωλία.

[45] Στην Λιβανησία Αραβία θυσίαζαν οι Λεβήδες Μωαβίτες. – βλ. Isai 15.2. Ησύχ.

[46] Από άλλους αναφέρονται και οι νήσοι Ακανθίνη, Μακαρία (όπως και στην Μεσσήνη), Οφιώδης, κ.ά.

[47] Τα επτάνησα της Αραβίας στον ΝΑ. άκρον της.

[48] Σχ. το τοπωνύμιο Akar (αραμαϊκά), το αρχαίο τοπωνύμιο της Εποχής του Χαλκού Agarum.

[49] Βλ. Στέφανος Βυζάντιος, Κλ. Πτολεμαίος, Στράβων. R. Shaw «Kuwait», 1976. Kilner P., Wallace J. «The Gulf Handbook», τ. 3, 1979.

[50] Φερενίκη > μακεδ. Βερενίκη - μακεδονικό όνομα. Με το ίδιο όνομα υπήρχαν πόλεις της Κυρηναϊκής, και της Άνω Αιγύπτου.

[51] Πόλις του Αραβικού κόλπου. Με το ίδιο όνομα και πόλη της Λυδίας.

[52] Άβαι ή Άβη υπήρχε θρακική πόλη της Φωκίδος επί του Κηφισού.

[53] γραμματικός Αλεξανδρεύς που έγραψε πικρή σάτυρα κατά των Ιουδαίων.

[54] Fr.4.1.

[55] Βλ. Μεν. Fr.32.

[56] Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο δ’) του Ουρανίου.

[57] Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο β’) του Ουρανίου.

[58] Είδος θυμιάματος.

[59] Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο γ’) του Ουρανίου.

[60] Στον Αράβιο κόλπο.

[61] Επικαλείται πηγή την «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία» του εβραίου συγγραφέα Ιώσηπου.

[62] Χώρα περίφημη για τον λιβανωτό / λιβάνι της. – βλ. Στράβων.

[63] Χώρα περίφημη για την σμύρνα της. Πλησίον της Ερυθράς Θάλασσας. – βλ. Στράβων.

[64] Χώρα των Γερραίων, στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι πολίτες Χαττηνοί. – βλ. Πολύβιος, ιγ’.

[65] Έθνος με αυτό το όνομα βρίσκουμε και πλησίον των Ακαρνάνων.

[66] Στον αυχένα της Ερυθράς Θαλάσσης. Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο δ’) του Ουρανίου.

[67] Μέγα έθνος της Αραβίας. Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο β’) του Γλαύκου.

[68] Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο γ’) του Ουρανίου και τον Αρτεμίδωρο,

[69] Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο γ’) του Ουρανίου.

[70] Επικαλείται πηγή την «Αραβική Αρχαιολογία» (βιβλίο β’) του Γλαύκου.

[71] Ίσως δική τους πόλη η Γέρασα στην Πετραία Αραβία (υπήρχε και άλλη με αυτό το όνομα στην Κοίλη Συρία). Αμφότερες σχετιζόμενες με τον Μ. Αλέξανδρο.

[72] Από τον Νάβατο ονομάσθηκαν Ναβαταίοι.

[73] Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο δ’) του Ουρανίου.

[74] Ερεμνοί / Ερεμβαίοι: Από τον Άραβα βασιλιά της Βαβυλώνος Έρεμβο. Και οι Τρωγλοδύτες Ινδοί. – βλ. Μ. Ετυμ. Ελλάνικος, Κράτης, Οδ. δ 84. (έρεβος, έρεμνος, ερεβεννής = σκοτεινός) > Αραμποί στην Π. Γραφή > Αραμαίοι, κλπ.

[75] Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο β’) του Γλαύκου.

[76] Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο γ’) του Ουρανίου.

[77] Αρχαίος λαός της Αραβίας στην Αδουλίδα της Αβησσυνίας. Τους υπέταξε κατά την εκστρατεία του κατά της Αραβίας ο βασιλιάς των Αξουμιτών (από επιγρ.). βλ. Κοσμάς Ινδικοπλ.

[78] Λαός της Ερήμου Αραβίας, που κατοικούσε υπέρ τους Ρασαβηνούς. Οι Maseri Arabes του Πλινίου.

[79] Οι κάτοικοι Μωβηνοί (η Μωβηνή) / Μωαβίτες (Μωαβίτις). Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο β’) του Γλαύκου.

[80] Ονομάσθηκαν από τον Νάβατο – Ναβάτης στα αραβικά σημαίνει ο εκ μοιχείας γενόμενος. Βλ. Ευστ. Σχόλ. Διον. Περ. 954.

[81] Οι Ραμμανίται ήταν λαός στην Ευδαίμονα Αραβία. Ο βασιλιάς τους Ιλάσαρος ήταν σύγχρονος του βασιλέως των Ναβαταίων, Οβόδα Β΄. Επί της βασιλείας τους, το 24 π.Χ. έγινε η εκστρατεία των Ρωμαίων κατά των Αράβων, υπό τον άρχοντα της Αιγύπτου, Αίλιο Γάλλο.

[82] Νομαδικό έθνος. Επικαλείται πηγή την «Αραβική Αρχαιολογία» του Γλαύκου.

[83] Νομαδικό έθνος. Ίσως το ίδιο με το προηγούμενο.

[84] Χώρα μετά τους Ναβαταίους. Την οικούν οι Σαρακηνοί.

[85] Έθνος, προς μεσημβρία των Σαρακηνών. Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο β’) του Ουρανίου και του Ολυμπιανού.

[86] Ευστ. Σχόλ. Διον. Περ.954.

[87] Ήταν καμηλοκόμοι. Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο α’) του Ουρανίου.

[88] Στα μεσόγαια της Ευδαίμονος Αρβαίας. Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο γ’) του Ουρανίου. Ίσως άλλη μια πόλη που ίδρυσε ο Άδανος, ο υιός του θεού Ουρανού, μετά την ομώνυμη στην Κιλικία.

[89] Πόλη με το ίδιο όνομα απαντάμε και στην Αίγυπτο – βλ. επιστολή Ερμεία.

[90] Στον Αιλανίτη κόλπο – Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο γ’) του Γλαύκου.

[91] Από την άμμο. Χωριό στην Ερυθρά, που κατακλύσθηκε.

[92] Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο α’) του Ουρανίου. Οικήτορες οι Αυαθηνοί ή Αυαρηνοί. Μάλιστα η πόλις ιδρύθηκε κατόπιν χρησμού, στον Οβόδα, να πάει ο υιός του Αρέτας να βρει τόπο αύαρα, που σημαίνει κατά τους Άραβες και Σύρους, λευκό. Ο Αρέτας έφθασε σε έναν τόπο όπου είδε φάσμα / φάντασμα («λευκοείμων ανήρ επί λευκής δρομάδος (καμήλας)»). Όταν έφυγε το φάντασμα, ανεφάνη σκόπελος, στην γη ριζωμένος! Και εκεί έκτισε την πόλη, που έμεινε γνωστή και ως Λευκή Κώμη.

[93] Στην Ερυθρά Θάλασσα.

[94] Στην Ερυθρά Θάλασσα.

[95] Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο δ’) του Γλαύκου.

[96] Πόλις πλησίων των Πετρών. Το εθνικό κάνει Γέιος / Γέσιος / Γεήσιος. Η πόλις ανέδειξε περιφανείς σοφιστές ιατρούς. Λέγεται έτσι, επειδή ίσως προϋπηρχε όλων των πόλεων της περιοχής (Γέιος = γύγης, γηγενής). Επικαλείται πηγή την «Αραβική Αρχαιολογία» του Γλαύκου.

[97] Δαυαίος, Δαυηνός, Δαυίτης ο κάτοικος.

[98] Δουμαθηνός ο κάτοικος. Επικαλείται πηγή την «Αραβική Αρχαιολογία» (βιβλίο β’) του Γλαύκου.

[99] Μεγάλη κώμη, πλησίον των Σοδόμων.

[100] Στον Αιλανίτη κόλπο. Ο κάτοικος Εγρηνός.

[101] Πόλις της Παλαιστίνης, παλαιότερα της Αραβίας. Ο κάτοικους Ελουσηνός.

[102] Μεσόγειος πολη. Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο γ’) του Ουρανίου.

[103] Στο Βασίλειο των Κιναιδοκολπιτών. Ζαδραμίτης, Ζαδραμαίος το εθνικό. Επικαλείται πηγή τον Μαρκιανό.

[104] Γειτόνισσα των Ναβαταίων. Θαμουδηνός ο κάτοικος. Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο γ’) του Ουρανίου.

[105] Πλησίον της Έγρας.

[106] Χωριό, όπου κατοικούν οι Ισμαηλίτες.

[107] Πόλις κοντά στη Βόστρα.

[108] Νυν Muscat / Μασκάτ. Πόλις της αραβικής χερσονήσου, πρωτεύουσα του σουλτανάτου Μασκάτης και Ομάν. Διαδέχθηκε την αρχαί Σόχαρ, «Πύλη της Ινδίας».

[109] Πόλις των Ναβαταίων. Ο κάτοικος Μηδαβηνός. Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο β’) του Ουρανίου.

[110] Όπως και όλες οι πόλεις, τα νησιά και τα τοπωνύμια με αυτό το όνομα, αποικία Κρητών επί Μίνωος.

[111] Στην κώμη αυτή πέθανε ο Αντίγονος ο Μακεδών, υπό του Ραβίλου, του βασιλέως των Αραβίων. Έτσι στην γλώσσα των Αράβων σημαίνει τόπος θανάτου. Ο κάτοικος Μωθηνός. Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο ε’) του Ουρανίου.

[112] Πολίχνιον. Ο κάτοικος Νέγλιος / Νεγλίτης. Επικαλείται πηγή την «Αραβική Αρχαιολογία» (βιβλίο β’) του Γλαύκου.

[113] Τουλάχιστον 10 πόλεις αναφέρονται με αυτό το όνομα και διεκδικούν να είναι οι γενέτειρες του θεού Διονύσου.

[114] Χωριό των Ναβαταίων, όπου ετάφη ο βασιλιάς Οβόδης / Όβόδας, που θεοποιήθηκε. Ο κάτοικος Οβοδηνός. Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο δ’) του Ουρανίου. Ήταν πατέρας ή συγγενής του βασιλιά του 1ου π.Χ. αι. Αρέτα (Στράβ. 16/4.24).

[115] Πόλις. Ο κάτοικος Ομανεύς. Ίσως εξ αυτής το Ομάν. Επικαλείται πηγή την «Αραβική Αρχαιολογία» (βιβλίο β’) του Γλαύκου.

[116] Πόλις εμπορίου – εμποριός – εμπορειός, όπου γίνονταν τα (ψ)ώνια. Ο κάτοικος Ονναίος.

[117] Πόλις του εν Αραβίου νομού Αιγύπτου, η κατά τους Εβδομήκοντα Ηρώων πόλις (νυν Βελβεΐς). Ο κάτοικος Πατούμιος / Πατουμηνός.

[118] Πόλις της Αραβίας «κατ’ Αίγυπτον».

[119] Πόλις της ορεινής  Αραβίας.

[120] Κώμη. Ο κάτοικος Σαμψηνός. «Σάμψα» στα αραβικά σημαίνει ήλιος.

[121] Κώμη. Ο κάτοικος Σαυηνός.

[122] Πόλις.

[123] Πόλις της Αραβίας στον Ευφράτη. Ο κάτοικος Σεμφαίος / Σεμφηνός.

[124] Πόλις προς την Έδεσσα. Ο κάτοικος Σιγγαρηνός. Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο α’) του Ουρανίου.

[125] Ο κάτοικος Σικήμιος, Σικημήτης, Σίκημος.

[126] Ο κάτοικος Ταβηνός. Επικαλείται πηγή τον Εκαταίο.

[127] Ο κάτοικος Ταμνίτης. Επικαλείται πηγή τον Αλέξανδρο.

[128] Ο κάτοικος Ταρφαρηνός. Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο γ’) του Ουρανίου.

[129] Μία των πολλών πόλεων με αυτό το όνομα. Στον Αράβιο κόλπο. Και αυτή από τον Αρκάδα Τραπεζούντα, υιό του Λυκάονος.

[130] Φάρος. Πόλις μεταξύ Αιγύπτου και Αραβίας. Ο κάτοικος Φαρανίτης. Το παρακείμενο όρος Φαρανιτικό.

[131] Ή Μωβουχάρακα. Πόλις της Παλαιστίνης. Ο κάτοικος Χαρακμωβηνός, Μωβοχαρακμηνός - Επικαλείται πηγή τα «Αραβικά» (βιβλίο γ’) του Ουρανίου, τον Κλ. Πτολεμαίο, και την «Αραβική Αρχαιολογία» (βιβλίο δ’) του Γλαύκου.

[132] Στον Αράβιο Κόλπο. Αναφέρεται βασιλιάς της, ο Σπασίνης.

[133] Όπως και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Λοκρίδας των Οζολών, έναντι της Ρόδου, του ποταμού Ευφράτη…

[134] Αμφότερες στον Αραβικό κόλπο.

[135] Σκόπελος και κορυφή υψηλοτάτη. Κατοικείται από τους Δουσαρηνούς. Ονομάσθηκε από τον θεό Δουσάρο, τιμώμενο από τους Άραβες και τους Δαχαρηνούς.

[136] Επικαλείται πηγή τον Εκαταίο.

[137] Στον Αραβικό κόλπο. Ο κάτοικος Μυρωνησίτης, Μυρωνησαίος.

[138] Νήσος στον Αράβιο κόλπο, από την οποία εξάγεται πολύτιμος λίθος που φέρει το όνομά της: Ο σαπφείριος > το ζαφείρι. Τα Σαπφάρα ή Τάπφαρον ήταν αρχαία πόλη της Ευδαίμονος Αραβίας, πρωτεύουσα του κράτους των Ομηριτών.

[139] ή Τύρος - νυν Σαμάκ - της αραβικής Δυτικής ακτής του Περσικού κόλπου. Με ομώνυμο επ’ αυτής πόλη. Περίφημος για την αλίευση μαργαριτών (μαργαριτοφόρων οστρέων). Ήταν η μητρόπολις της φερωνύμου αποικίας της Τύρου – βλ. Στράβ.


Αρχαιες ελληνικες πολεις σαουδικη Αραβια, αρανικη Χερσονησος θεος αρης, Αρχαια ς ληνικη πολη αρχαιοι ελληνες Αραβιας, Αρεοπολη Αρεοπολις Λεκακης Αραβος ονομα Ερμης Θρονι Αραβιος Απολλωνας απολλων Βαβυλωνιδα, ΒαβυλωνιδαΚασσιεπεια ιατρος, εφευρετης Ιατρικη κορη συζυγος Φοινικας, Αγηνορας Αγηνωρ Αργος παιδια κιλικας Κιλιξ Κιλικα Φινεας Δορυκλος Ατυμνιος Ατυμνος Διας Φοινιξ Καρμη, Βριτομαρτη, Βριτομαρτις λατρεια θεα παρθενος Κρητη, Ελληνας βασιλιας Αιγυπτος αραβες Δζεζιριτ Τζεζιριτ ουλ Αραμπ νησος της Αραβιας Τουρκοι Αραμπισταν ανθρωπος 500.000 χρονια πριν, Λιθινα εργαλεια Μεση Παλαιολιθικη εποχη τις αλ Γκανταχ Ti's al Ghadah, Σαουδικη Αραβια, 300.000 εργαλειο Αχελεια περιοδος Σαφακ / Saffaqah, Ριαδ 188.000 190.000 πετρινα εργαλεια 200.000 χρονια Σουαιμπ αλ Αντγκαμ Shuaib Al-Adgham, κασσιμ κασιμ Al-Qassim απολιθωμενο οστουν δακτυλο, 90.000 χομο σαπιενς Homo sapiens βουστα Al Wusta ερημος νεφουντ Nefud, προιστορια ιπποποταμος, βοοειδη αντιλοπη προισλαμικη ισλαμ πολιτισμοι ελληνικος πολιτισμος Αβσαν Awsan Ντιλμουν Dilmun, Ημιαριτες Himyarite Κιντα Kinda Μαιν Ma'īn σεμπα Sheba Θαμουντ Thamud 3η χιλιετια πΧ, φυλη Μιναιοι Μινυες / Μινωιτες Μηναιοι Μιναια χωρα Ευδαιμων Ερυθρα Θαλασσα Λαος λιβανος λιβανι μυρα μυρο εμποριο κρητικη Ραδαμανες Κρητη, βια Μινωας μινως αφιερωματικη επιγραφη Ρεντεσιγιε αραβικη Ακεστιμος Κρης Κουρτωλιαος Πανι Ενοδωι σωθεις εκ Τρωγλοδυτων Αραβες βασιλιαδες Αριαιος Σαβως μυθος επιδρομη αλληγορια Στυμφαλια λιμνη Αρκαδια Στυμφαλος Στυμφαλιδες ορνιθες Ορνεο σαρκοβορο σιδηρο πτερο ραμφος Ηρακλης, αθλος αθλοι, 8ος αιωνας Αιγυπτος Τνεφαχθος Νεοχαβις Τεχνακτις, Βοκχορης στρατος τροφη εγκρατεια, γεωγραφια Ποντιος γεωγραφος Στραβωνας, εκστρατεια Αιλιος Γαλλος, Συηνη Ανω Αιγυπτου, 77 μX Περιπλους της Ερυθρας Θαλασσης, Ανωνυμος Αλεξανδρευς, Πλινιος Αλεξανδρεια χαμενα αρχαια εργα Αγαθαρχιδης, Αλεξανδρος ο πολυιστωρ, Αριστων Αρριανος, Γλαυκος, Κοσμας Ινδικοπλευστης, Μαρκιανος, Ολυμπιανος, Ουρανιος Παλαιφατος Αβυδηνος, αβυδος Τευκρος Κυζικηνος, Κυζικος, Πετρα η Πετραια Αραβια Ευδαιμονα πλουσια Ευφρατης αγαλμα μελας λιθος τετραγωνος, ατυπωτος, μαυρος χρυση βαση Θυσια αιμα ιερειο σπονδη οικος / ναος Αρεως πολυχρυσος αναθημα Λυκουργος, Αφροδιτη παραφραση Αλιλατ > Λατ Αρτεμις Αρτεμη Ποσειδωνας ποσειδων, Ηλιος γυναικα, Σαββαιοι Σαμς Sams δωρικα Ζαν < Ζευς > αγγλικα Σαν Sun, προστατις κυρια Αφιερωματα ναυτικος Τυρος, Ροδος, Κορινθος, Κερκυρα ελευση Μακεδονες Μεγας Αλεξανδρος, στρατιωτες στολος Νεαρχος 325 Ινδια Παγαλα παραλια πολη Γεδρωσια, Θαλασσα του Ομαν Ωρειτες Βελουχισταν, Πουραλλυ Πουραλι Ιερων τιμονιερης πλοιο 323 Μακεδονια Πτολεμαιοι ευεργετες σοφιστης Πετραιοι Αραβιοι σοφιστης Αθηνα αρχηγος ταγματος αραβικου ταγμα Αντιοχος Γ, Ζαβδιβηλος πανιδα λιονταρι λεων φιδι Κλαυδιος Πτολεμαιος Ασια Περσικος κολπος, Συαγρο ακρωτηριο Ελανιτης μυχος Οννη Μοδιανα Μοδουνα ιππος ορος κωμη φοινικων φοινικες ραυναθος χερσοννησος ακρα ιαμβια Θαμυδιται, Θαμυδιτες, Σιδηνοι, Δαρραι, Δαραι, δαρες, Βανουβαροι, αρσαι αρσες, Κιναιδοκολπιτες, κοπαρ αργα ζαβραμ κεντος θηβαι θηβα Βοιωτιας, βοιωτια, Βαιτιος ποταμος εκβολες πηγες κασσανιτες βαδεω αμβη πολις αμβηπολις, αμβηπολη, μαμαλα Αδηδος Αβυδος ελισαρων πουδνου πουδνος πουδνοπολις πουδνοπολη ελισαρωνα αιλος ναπηγους σακατια μουζα εμποριον σωσιππου λιμην σωσιππος, ψευδοκηλις οκηλις εμπορειον παλινδρομος στενα ποσειδιον ακρον σανινα σανιναπολις σανιναπολη καβουβαθρα ομηριτων μαδοκη μαρδαχη λεες Αμμωνιου Αμμωνιον Αμμωνιος Ατμανισφη Μελαν ορος μαυρον Αδραμιτες ηβισμα Μεγας Αιγιαλος μαδα ερισθη μικρος κανη τρουλλα τρουλα μαιθαθ πριωνοτον πριωνοτο πριων πριωνας εμβολων εμβολα εμβολο τρητος λιμανι θιαλληλα κουρος Μοσχα Συαγρος σαχαλιτες μετακον μετακο αυσαρα αγγη αστοα νεογιλλα επινειο ορμανος διδυμα ορη κωσαρα Κωσευδη μαντειον μαντειο Αρτεμιδος Αρτεμιτα αβισσα αβισσαπολις αβισσαπολη κοροδαβον κρυπτὸς Επιδαυρος Αργολιδος Μελας ασαβοι ασαβων Λαρ ιχθυοφαγοι Μακαι Μακες εθνος Λιβυη, Καρμανια Γαραμαντες Γινδανες Κινυψ, Λοφος των Χαριτων αποικια βασιλοπαις Σπαρτη Δωριευς Δωριεας Λιβυοι Καρχηδονιοι κομη κουρεμα κομμωση λοφοειδης ογκος Πολεμος δερμα στρουθοκαμηλος Ναρειτες ρεγμα ιερα ηλιου ακρα κανιψα καβανα καβαναπολις καβαναπολη Καυανα Καυαναπολις Καυαναπολη ατταιοι σαρκοη σαρκοπολις σαρκοπολη, καραδα Αττα κωμη Γερραιοι μαγινδανατα Ματιντανα Ματινταναπολις Ματινταναπολη γερρα γερραπολις γερραπολη Γερρος Ασιατικη Σαρματια Ουκρανια, βιλβανα Θαιμοι ειθαρ μαγοι Μαγων κολπος ιστριανα ιστριαναπολις ιστριαναπολη Λεανιτες μαλλαβα μαλλαβαπολις μαλλαβαπολη, λεανιτης ιταμος Αδαρο Αδαρουπολις Αδαρουπολη αβουκαιοι ιερος κολπος κορομανις Μαισανιτης Ζαμης, Μαριθα Κλιμαξ Στυγος υδωρ Κιναιδοι Κατανιτες Μαρειθα Ασαβοι Σκηνιτες Θαδιται, Σαρακηνοι Θαμυδηνοι, Ζαμητας Απαταιοι, Αθριται, αθριτες Μαισαιμανεις, Ουδηνοι Λαικηνοι, Ασταπηνοι, ιολεισιται ιολεισιτες, Κατανιτες, Θανουιται, Θανουιτες, Μανιται, Μανιτες, Αλαπηνοι, Μαλιχαι Μαλιχες, Σμυρνοφορος, Δωρηνοι, Μοκριται, Μοκριτες Σαβαιοι, Αγχιται Αγχιτες Κλιμακα Μελαγγιται Μελαγγιτες, Δαχαρηνοι Ζειριται Ειριται Ζειριτες Ειριτες, Βλιουλαιοι, Ομαγκιται, Ομαγκιτες, Κοτταβανοι, Κοταβανοι, Λιβανοφορος Σαχαλιτες ιωβαριται, ιωβαριτες, Αλουμεωται, Αλουμεωτες, Σωφανιται, Κυθηβανιται, Σωφανιτες, Κυθηβανιτες ραβανιται ραβανιτες, Χατραμωνιται Χατραμωνιτες Μασονιται, Μασονιτες, Σαριται, σαριτες, Σαπφαριται, Σαπφαριτες ραθιναι, ραθινες, Μαφοριται Μαφοριτες, Σμυρνα Ασκιται Ασκιτες, Αραμαυα Οσταμα θαπαυα μακνα Μαινα Αγκαλη μαδιαμα αχρουα οβρακα ραδου ραδος Αργολιδα φαραθα σατουλα λαβα θαιμα Γαια Γαιαπολις Γαιαπολη, Αινα Λουγανα Ζουγανα γαισα σοακα εγρα Σαλμα Αρρη Αρεοπολις διγημα Δισιμα σαφθα φιγια βαδαις αυσαρα ιαβρι ιαβρις, αλατα αλαταπολις αλαταπολη μοχουρα θουμνα αλουαρη φαλβινου φαλβινο σαλμα γορδα Φρυγια μαρατα ιβιρθα λαθριππα Καρνα Λακωνια βιαβανα γοιραθα καταρα βαιβα ραιβα μακοραβα σατα μασθαλα δομανα αττια ραβανα βασιλειον χαβουατα θουματα ολαφια Ραβανας ιναφα τιαγαρ αππα Αππια Πελοποννησος αγδαμου αγδαμος καρμαν ιραλα νασκος μητροπολις λαβρις λατεα Λατω / Λητω ιερακων αλβανα χαργαθα λαθθα ομανο Ομαν μαρασδου μαρασδος, μαρα μητροπολη ναγαρα ιουλα αμαρα λαβρυς μαγουλαυα μαγουλαβα Μαγουλα Θεσσαλια, Αρκαδιας, σιλαιον Συλλαιο, μαριαμα θουμνα ουοδονα / Βοδονα μαριμαθα σαβη μεναμβις θαββα Θηβαι, σαββαθα σαδασαρα γορδα θαβανη μειβα Στυγα υδατα πηγη Στυγιον / Στυγαιον υδωρ δραγα σαρουον σαρουο μαιφα σαρακα σαπφαρα Αρη βασιλειον ραιδα βαρνουν Βαινουν θουρις λαχερη υαιλα μακκαλα σαχλη σαβη δηουα / Δηβα σοχχορ βαυα / Βαβα δελα κωα Κως < κωος, σπηλαιο cave, νησοι Αινου Αινος Τιμαγενους τιμαγενης Σιδηνοι ουμουρουμα Umuruma Υεμπο, Μεδινα ζυγαινα δαιμονων δαιμονες, πολυβιου πολυβιος ιερακων σωκρατους σωκρατης καρδαμινη Καρδαμαινα, κατακεκαυμενη μαλιαχου μαλιαχος αδανου αδανο αδανος Αδανα αγαθοκλεους αγαθοκλης κοκκοναγου , κοκκοναγος διοσκοριδους διοσκοριδης διοσκοριδουπολις διοσκοριδουπολη, τρητη Σαχαλιτης Ζηνοβιου απτα νησια, ζηνοβιος οργανα σαραπις Σαραπιαδος, ιερον απφανα ιχαρα Θαρρω θαρω γυλος αραδος Κουβειτ ακκαζ ακαζ Akkaz, Failaka, ουμ αν ναμιλ Umm an Namil, τερεδων τερεντον Teredon,Λαρισα Φαιλακα Ικαρος Ικαρια Αιγαιο Εκαρα / É-kara αφιερωμα βαβυλωνιακος Σαμας Shamash ταυρος Ταυροπολος Αρτεμις, χοιρος κυνηγι οικισμος φρουριο Χαρακηνοι Αρχιας, Ανδροσθενης Θασιος Θασος, Ιερωνας 324 Σελευκος Α Αντιοχος Α Βερενικη Ερουπα Κολοη Μαλσανη Μελινος Λιμην Τρωγλοδυτικη Ταμνα Αβα Απιων ο Γραμματικος 1ος Σιναιον Σινα Μωυσης, σαραντα 40 ημερεςνομοι Ιουδαιοι εβραιοι, Βυζαντιος 5ος αρωματοφορος παροιμια αραβιος αυλητης αραβιος αγγελος αραβιος αυλος φλυαρος, ενοχλητικος δραχμη αυλω τυφωνας αραβικη πνοη ανεμο κονιορτος, αραβιδα Βραχια, βραχος Βραχιατες Βραχιηνοι ηρωας Ερυθρος ερυθρα πορφυρα Ερυθραιοι Αβασηνοι σμυρνη, οσσο, θυμιαμα κερπαθο γεωργια Βαρβαρια Γαλαδα / Γαλαδηνη Κατταβανια Χατραμωτιτις Χαττηνια εθνη, Αγραιοι Ακχηνοι Αταφηνοι Ατραμιτες Αχομες / Αχαμηνοι Βασσινοι Γερραιοι / Γεραιοι Δοχαρηνοι Εδουμαιοι Ερεμβοι Ευαληνοι Κεβρανιτες Μαδιηνοι / Μαδιανιτες, Μακες, Μασανοι Μωβα / Μωαβα Ναβαταιοι Μακροβιοι, Ραμμανιται Σαβαιοι, Σακχηνοι, Σαλμηνοι Σαμηνοι Σαρακα Ταηνοι Χαβλασιοι Χατραμωτες / Χατραμωτιτες Αδανα Αθλιβις Αθριβις, Αιλανος η Αιλας Αμαθα Ακμαθα, Αντιοχεια Αυαθα η Αυαρα Αυλων, Βαδεως πολις Βαισαμψα Βοταναβος Βηρυττος Διοσπολις, Βοστρα, Γαβαλα / Γεβαλα, Γαγγρα, Γαδδα Γεα Δαυη Δουμαθα Εγγαδα Εγρα Ελουσα Ζαβιδα Ζαδραμη Θαμουδα Ιαθριππα Ισμαηλα Καναθα Μολσανη, Μαννακαρτα, Μασκατη Μηδαβα Μινωα Μωθω Νεγλα Νυσα Οβοδα Ομανα Ονη Πατουμος Πορφυριτις Ραββαταμμανα Σαμψα Σαυα Σαυνις Σεμφη Σιγγαρα Σικιμος / Σικιμα Ταβις Ταρφαρα Τραπεζους τραπεζουντα Φαραν / Φαρα Χαρακμωβα Χαραξ Ανος Βακχου βακχος Αντιβακχιτης Δουσαρη Καμαρηνοι μυρων Μυρωνος Σαπφειρηνη Τυλος Βηλος Αγχινοη Αγχιρροη Νειλος, Αερια διδυμος αδελφος Δαναος Ευχηνωρ, Αραβισσα, Δαναοι Ιφιμεδουσα, Αραβισταν Περσια Χουζισταν, Σουσιανη σουσα Αγια Γραφη χριστιανοι Ελαμ Αραβις Ινδικη, Αραβιτες πελοροβις pelorovis, αφρικανικο βοοειδες βους βοδι, κομπους kobus, Αβσαν / Αουσαν / Αυσονες Αυσονας αυσων Οδυσσεας Κιρκη Καλυψω Ιταλια συμβολο 7ος Μπαχρειν, 2000 4.000 μινωικα ταυροκερατα, Ημυαριτες / Χιμιαριτες η Ομηριτες η Οηρειτες, Κινδιτες Καρυατις καρυατιδα / Qaryat Dhat Kahl Qaryat al-Faw Μεκκα 10ος αγορα, παλατι, ναος νομισμα Καλ / Kahl Main / Μαιν < Μινωες / Μινυες 1500 Καρνα η Καρνανα, η Μαιν, η Γιαθιλ, επιγραφη 900 Στραβων, Σεμπα / Cheba / Shaba / Σαμπα / Sabaean / Σαμπαιτες / Σαββαιοι / Σαββαιτες / Σαβαιοι / Σαβαΐτες Υεμενη Αξος Σαβα ελληνικη αλφαβητικη γραφη σαββαιτικη γραφη βασιλισσα Μακεδα Μακεδονισσα Βαλκις / Μπαλκις Σολομωντας, σολομων Μενελικ Μενελαος Σοφος Θαμουδηνοι βαβυλωνα επιγραφες 2400 Ραδαμανθυς Νοννος Κουρτωλια αγνωστη Κουρταλιωτικο φαραγγι Αγιος Βασιλειος, Τρωγλοδυτες, Αιθιοπια, Ινδια, Καυκασος, Αραρηνη Μακεδων Πτολεμαιος Γ Ιορδανια Κορινθια,Ηλιδα, ηλις, ηλεια, ετυμολογια εραβος = βοη Αρεως (πολεμικη) < αραβοος > κτυπος σιδηρο – ξιοςν, μαχαιρι οραβος > αραβω = ηχω, ψοφω Αρεοπολη, Ριαντ < Αριαντ < Αρεονησος Αφροδιτης ορμος Μυος Πτολεμαιος Φιλαδελφος Συρακουσες Μασσαλια, γυναικεια θεοτητα 2ος κορη, ηραιδα Ηραις Σαμιαδης αλλαγη φυλου ανδρας, Διοφαντος συζυγος δικαστηριο αυτοκτονια περιουσια φυλο Ελανιοι, Ελληνες Λαας > λας λαες, λεες Εμποριος, εμπορειος = εμπορειον Βαβυλωνια, Αρμενια, Εχιναδες Αιτωλια Ελεφας Μαυριτανια Κραθης Αροανεια Καλαβρυτων Αχαιας καλαβρυτα αχαια Στυγξ Ωκεανιδα Ταρταρα δρακος Τιτανομαχια Κρατος, η Βια, ο Ζηλος και η Νικη ορκος τιμωρια μεταλλο Αχιλλεας Νηρηις Θετις ατρωτος, πτερνα αχιλλειος πτερνα, φτερνα Αγαρηνοι Αγαρ Αγραεις Λιβανησια Λεβηδες Μωαβιτες Ακανθινη, Μακαρια Μεσσηνη Οφιωδης, επτανησα ακαρ Akar αραμαικα αγαρουμ αγκαρουμ Agarum Φερενικημακεδονικο ονομα Κυρηναικη, Λυδια Αβαι η Αβη θρακη ΦωκιδαΚηφισος γραμματικος σατυρα κατα των Ιουδαιων Αραβικα θυμιαμα Ιουδαικη Αρχαιολογια εβραιος συγγραφεας Ιωσηπος λιβανωτος / Ακαρνανια Γερασα Κοιλη Συρια Ναβατος Ερεμνοι / Ερεμβαιοι Αραψ Ερεμβος Αραμποι Αραμαιοι, Αδουλιδα αδουλις Αβησσυνια Αξουμιτες Ρασαβηνοι Maseri Arabes Μωβηνοι Μωβηνη / Μωαβιτες Μωαβιτις Ναβατης μοιχεια Ραμανιτες Ιλασαρος Οβοδας Β 24 Ρωμαιοι νομαδες νομαδικο καμηλα καμηλοκομος Αδανος, Ουρανος, επιστολη Ερμειας Αιλανιτης αμμος κατακλυσμος Αυαθηνοι η Αυαρηνοι χρησμος Αρετας αυαρα, Συροι λευκο φασμα / φαντασμα λευκοειμων ανηρ επι λευκης δρομαδος δρομας καμηλος σκοπελος, Λευκη Κωμη Γειος / Γεσιος / Γεησιος γυγης, γηγενης Δαυαιος, Δαυηνος, Δαυιτης Δουμαθηνος Σοδομα Εγρηνος Παλαιστινη Ελουσηνος Ζαδραμιτης, Ζαδραμαιος Μαρκιανος Ισμαηλιτες Muscat / Μασκατ σουλτανατο Μασκατη Σοχαρ, Πυλη της Ινδιας, Μηδαβηνος Αντιγονος Ραβιλος, γλωσσα θανατος Μωθηνος Πολιχνιον Νεγλιος / Νεγλιτης Διονυσος Ομανευς Ονναιος Εβδομηκοντα Ηρωων πολις Ηρωοπολις Βελβεις Πατουμιος / Πατουμηνος Σαμψηνος Σαμψα Σαυηνος Σεμφαιος / Σεμφηνος Εδεσσα Σιγγαρηνος Σικημιος, Σικημητης, Σικημος Ταβηνος Ταμνιτης Ταρφαρηνος Αρκαδας Τραπεζουντας, Λυκαονας, λυκαων, Φαρανιτης Φαρανιτικο Μωβουχαρακα Χαρακμωβηνος, Μωβοχαρακμηνος Σπασινης Λοκριδα Οζολες Δουσαρηνοι Δουσαρος, Δαχαρηνοι Μυρωνησιτης, Μυρωνησαιος πολυτιμος λιθος σαπφειριος > ζαφειρι Σαπφαρα Ταπφαρον Τυρος Σαμακ αλιεια αλιευση μαργαριτης μαργαριτοφορο οστρεο μαργαριταρι Τυρος φοινικη





ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΙΕΡΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΟΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΑΞΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 33 ΕΛΛΑΝΙΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΣΥΝ ΔΥΟ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΥΨΙΣΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΕΓΡΑΨΕ, ΓΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΕ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.ΙΕΡΗ ΕΛΛΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛ: 2168009810 ΚΙΝ: 6909969698
www.kosmotheasi.com


ΕΝΑ ΙΕΡΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΥΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ.
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΡΑΤΟΥΝ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ.
ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ, ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΙΚΟ ΠΑΡΩΝ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΙΟΤΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΩΝ ΟΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΑΝΙΕΡΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΘΕΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΑΛΦΑ.
ΙΕΡΗ ΕΛΛΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟ


ΤΩΡΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΙΕΡΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ ΕΠΟΣ, ΠΟΥ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΜΕ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΗ, ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΟΜΕΙΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΦΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ.
ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΛΕΦΘΕΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΦΘΕΡΙΑΣ.
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΕΠΟΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΛΕΦΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ.
ΙΕΡΗ ΕΛΛΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΤΗΛ:2168009810
ΚΙΝ: 6909969698
www.kosmotheasi.com


Ο ΙΕΡΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΟΜΗ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 600 ΕΞΑΚΟΣΙΑ
Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΜΑΚΡΙΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΟΛΑ ΟΜΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑΣΗ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ
ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕΙΟ
ΙΕΡΗ ΕΛΛΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΤΗΛ:2168009810
ΚΙΝ: 6909969698


www.kosmotheasi.com

Η ΓΝΩΣΗ ΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

«ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΑ ΙΕΡΑ ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΕΛΘΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΕΝΘΥΜΗΣΕΙΣ ΣΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΝΙΑΣ ΘΕΙΑΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΠΑΝΙΕΡΗΣ 9 ΕΝΝΕΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΟΥ».



ΑΠΕΙΡΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΕΝΑΝ, ΤΟΝ ΕΛΛΗΝ, ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ, ΠΟΥ ΜΕ ΑΠΕΙΡΗ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΕΙΩΣΕ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΕ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΤΕΜΗ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 9 ΕΝ ΝΕΑ ΕΛΛΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ ΤΩΝ ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΩΜΕΓΑ


ΑΠΕΙΡΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΝΑΝ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΟ... ΠΟΥ ΓΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ... ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ... ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΑΠΟ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑ... ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ... ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΟΡΘΟ ΤΟ ΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ... ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΘΥΜΗΣΕΙΣ ΜΑΣ... ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΠΩΣ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΒΟΗ ΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΟΥΜΕ... ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΤΑ ΙΕΡΑ ΕΛΛΑΝΙΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ... ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ... ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ... ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΜΑΣ Η ΖΩΗ... ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΟΛΟΝ ΦΩΣ... ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΣ.... ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΘΑΝΑΤΟΙ... ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟ ΘΕΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΙ ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΑ... ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ... ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ... ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΣΦΥΡΗΛΑΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΤΣΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ... ΠΟΥ ΒΙΩΣΕ ΜΙΑ ΑΔΙΚΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ... ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ ΡΗΤΟΡΑΣ ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΑΝΩ ΔΡΑΣΗ... ΠΟΥ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕ ΤΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΑΞΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ 33 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΣΥΝ 2 ΔΥΟ ΝΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ... ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΟΛΙΤΕΣ...
ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ... ΠΟΣΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ... Ο,ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ... ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ... ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ...
ΑΠΕΙΡΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕΙ ΟΤΙ ΓΕΝΟΣ ΘΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΝΤΩΝ ΚΑΤ' ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΟΛΟΥ ΦΩΤΟΣ...

ΔΩΡΑ ΓΚΙΟΥΡΑ



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΚΛΑΡΗ 
Ε.ΣΥ.ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ 
Τ.Κ.70200
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ


    ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΥΠ.ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
    ΚΡΗΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
    ΤΗΛ.6945715105
    mail:mariavasilaki.esy@gmail.com


    ΣΕ ΣΕΝΑ ΜΙΛΑΩ...
    ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ…ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙΣ…ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΙΤΑΣ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΣΟΥ….ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΕΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΙΣ ΙΔΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ…ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ…ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΤΟΧΟΥ….ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΚΟΠΟΥ…ΣΕ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ ΝΟΗΣΗ ΣΟΥ…ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ…ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ…ΤΗΝ ΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΑΝ…ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΧΑΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΤΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΝΙΑ ΠΑΤΡΩΑ ΟΥΣΙΑ ΜΑΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΕΝΑΣ ΝΟΥΣ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΛΕΦΘΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΕΞΩ ΜΑΣ ΓΥΡΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΜΕ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΘΕΙΚΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
    ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ…



    ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


 






 ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ 


WEB ΡΑΔΙΟ ΔΙΑΦΩΝΩ: https://www.radiodiafono.gr/ ΤΗΛ. ΕΚΠΟΜΠΗΣ: 2811116702 E-MAIL: radiodiafvvnvv@gmail.com FACEBOOK: https://www.facebook.com/%CE%A1%CE%91... Ε.ΣΥ. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΡΙΖΗΝΙΑΣ 57, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΛ.: +30 2811116702 E-MAIL: esy.perifereiakritis@gmail.com Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΑΖΕΜΕΝΗ, ΠΛΑΙΣΙΩΜΕΝΗ ΜΕ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ, ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. 1. ΑΡΧΙΚΗ - ΠΡΟΦΙΛ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ: http://www.artemis-sorras.gr 2. ΠΡΟΤΑΣΗ 600 ΔΙΣ: http://600dis.oramaellas.gr 3. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΩΝ: http://dimoi.oramaellas.gr 4. ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ: http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr 5. ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΧΣ: http://txs.oramaellas.gr ======================= ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΜΚΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΤΩΝ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ- Ε.ΣΥ." http://alfeiospotamos.gr/?p=11184 ======================= ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ: http://alfeiospotamos.gr/?p=17627 ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ: http://alfeiospotamos.gr/?p=17647 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: http://alfeiospotamos.gr/?p=18373 ======================= ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ SITE ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.e-synews.gr ======================= ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ: https://ypomnima.artemis-sorras.gr/ ======================= ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ: https://www.aitherikigrafi.gr/ ======================= ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINKS http://energoi-ellhnes.blogspot.gr/ http://alfeiospotamos.gr/ http://alfeiospotamos.blogspot.gr/ http://spametadesma.blogspot.gr/ http://sorraskerkyra.blogspot.gr/ http://sorrasgegonota.wordpress.com/ ======================= ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ πρώην ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» . http://alfeiospotamos.gr/?p=10768







Δεν υπάρχουν σχόλια